Retningslinjer for skovrejsning

I Solrød Kommune findes de offentlige skove, Trylleskoven, Firemileskoven, Karlstrup Nyskov og Havdrup Nyskov. Derudover planlægger vi for et nyt større vand- og naturprojekt langs Solrød Bæk, mellem Havdrup og Solrød Landsby.

Solrød Kommune arbejder for de statslige interesser omkring skovrejsning, hvor det er et mål, at skovlandskaber skal udgøre 20-25 % af landets areal. Målet er en ligelig fordeling på private og statslige skovområder. Hensigten er at fremme hensynet til friluftslivet, det vilde plante- og dyreliv samt at beskytte grundvands- og drikkevandsressourcerne.

Inden for de udpegede kirkeomgivelser gælder desuden særlige hensyn i forhold til eventuel skovrejsning. Se RL 4.1.3 under retningslinjer for kulturværdier.

Retningslinjer for skovrejsning fremgår herunder. Redegørelser er at finde under de enkelte retningslinjer og til sidst i listen herunder.

De udpegede skovrejsningsområder (positivområder) ønskes tilplantet med skov. Områderne fremgår af retningslinjekort for skovrejsning.

Skovrejsning inden for positivområder er uanset denne udpegning underlagt anden lovgivning, herunder beskyttelseshensyn i naturbeskyttelsesloven og museumsloven.

I denne kommuneplan er der tilføjet et nyt område, hvori der ønskes ny skov. Det er en del af det kommende Solrød Bæk vand- og naturprojekt, som Solrød Kommune arbejder for at realisere i de kommende år.

I kommuneplanen er der udpeget arealer til skovrejsning (positivområder), hvor det ud fra en samlet vurdering vil være hensigtsmæssigt med mere skov. Det sker ud fra et ønske om at øge biodiversiteten, beskytte grundvandet samt at bidrage til reduktion af CO2-udledningen.

Solrød Kommune kan ikke pålægge en privat grundejer at rejse skov, da skovrejsning bygger på et princip om frivillighed. Eksisterende arealanvendelse f.eks. til landbrugsformål kan fortsætte som hidtil, selvom om arealet er udpeget som positivområde for skov.

Alle skovrejsninger skal VVM-screenes for at afdække eventuelle negative virkninger på miljøet.

Skovrejsning i området ud mod Roskildevej kræver dispensation fra vejbyggelinjen og forudsætter dispensation fra Vejdirektoratet.

De højdebegrænsende indflyvningsplaner omkring Roskilde Lufthavn skal respekteres ved rejsning af skov.

Af tinglyste deklarationer kan der langs jordlagte højspændingsledninger være forbud mod beplantning med dybdegående rødder, og tilsvarende langs højspændingsluftledninger være forbud mod skovrejsning. Energistyrelsen anbefaler 15 meters vandret afstand fra luftledninger ved plantning af træer.

Der ydes tilskud til privat skovrejsning på landbrugsjorder, jf. Skovloven.

Inden for områder, hvor skovrejsning er uønsket (negativområder), må der ikke plantes skov.

Områderne fremgår af retningslinjekort for skovrejsning.

Arealreservationer til transportkorridor og nye trafikanlæg skal respekteres. Se RL 5.1 og 5.2 (under retningslinjer for trafik & mobilitet).

I områder, hvor skovrejsning er uønsket (negativområder), er der forbud mod plantning af skov. Kommunen kan dog i særlige tilfælde dispensere til skovrejsning i områderne.

Trods skovenes mange positive sider, er der også områder, hvor skovrejsning er uønsket. Det er blandt andet områder, der rummer værdier af landskabelige, geologiske, kulturhistoriske og biologiske interesser, som ikke er forenelige med skovrejsning. 

Endvidere kan der være hensyn til dyrkningsjorder af høj kvalitet og områder, hvor der skal anlægges veje, ske byudvikling eller øvrige væsentlige interesser.

I Solrød Kommune gælder det fx omkring gravhøjene ved Solrød landsby, lavbundsarealer og moseområder (som er sårbare overfor skovvækst) og kystkiler, som er udpeget i Fingerplan 2019.

Transportkorridoren er en arealreservation til mulige fremtidige, overordnede infrastrukturanlæg igennem en række kommuner (herunder Solrød Kommune) og er fastlagt via Fingerplan 2019, § 24. Inden for denne udpegning gælder særlige regler, som fremgår af statens Vejledning om administration af transportkorridorerne i hovedstadsområdet.

Ifølge vejledningen skal transportkorridoren friholdes for al permanent bebyggelse og anlæg, herunder også skovrejsning.

Det er kommunens ansvar, at der ikke meddeles tilladelse til skovrejsning i transportkorridorerne
uden en såkaldt fjernelsesklausul. Det betyder, at der ikke gives offentligt tilskud til skovrejsning i
disse områder. Hvis en privat grundejer planter skov inden for transportkorridoren på eget initiativ
uden offentlig støtte, kan der ikke påregnes erstatning, hvis den skovtilplantede del af reservationen senere skal ryddes og anvendes til overordnede infrastrukturanlæg.

Af Fingerplan 2019, § 26, nr. 20, fremgår en reservation til udbygning af Roskildevej (til 2+1 vej), som skal respekteres. Dvs. en eventuel udvidelse ikke må forhindres af skovrejsning. Se også RL 5.2 (under retningslinjer for trafik & mobilitet).

I det øvrige landområde uden for udpegningerne til enten ønsket eller uønsket skovrejsning (neutralområder), kan der plantes skov efter en konkret vurdering.

I områderne uden for de udpegede områder for ønsket og/eller uønsket skovrejsning, kan der tillades skov efter en nærmere vurdering i hvert enkelt tilfælde.

Redegørelse for kirkeomgivelser

Særligt inden for kirkeomgivelser, som er angivet på retningslinjekort for kulturmiljøer, må der kun gennemføres skovplantning, hvis dette ikke forringer oplevelsen af samspillet mellem kirke og landskab/landsbymiljø. Se også RL 4.1.3 under retningslinjer for kulturværdier.

Redegørelse for transportkorridor og statsveje

Derudover gælder der særlige retningslinjer inden for den statsligt udpegede transportkorridor, som er angivet på retningslinjekort for skovrejsning. Se mere under RL 4.4.2 (om uønsket skovrejsning) og tilhørende redegørelse.

Skovrejsning i områder ud mod statsveje kræver dispensation fra vejbyggelinjen og forudsætter dispensation fra Vejdirektoratet. I Solrød Kommune er Roskildevej og Køge Bugt Motorvejen statsveje.

 

Solrød Kommune har fået udarbejdet en ny landskabsanalyse i 2024, som blandt andet kan danne grundlag for vurderinger af ansøgninger om skovrejsning.

Se Landskabsanalysen fra 2024 her (landskabsatlas).

Se den fulde Landskabsanalyse 2024 her.

Se også de overordnede retningslinjer for det åbne land.

Se mere om Lovgivning m.m. i forhold til kommuneplanen her.