Vedvarende energianlæg (VE)

Solrød Kommune har i den seneste klimaplan fastlagt ambitiøse målsætninger på energi- og klimaområdet, som betyder, at der skal sikres plads og mulighed for vedvarende energi bl.a. med fokus på udbredelse af klimavenlig fjernvarme. Byrådet har besluttet ved vedtagelsen af denne kommuneplan, at der ikke skal åbnes op for placering af større vedvarende energianlæg (større vindmøller og solenergianlæg).

Således er de hidtil gældende bestemmelser for området er videreført uændret fra den tidligere kommuneplan (fra 2021). Dvs. der fortsat ikke er udpeget arealer til placering af større vedvarende energianlæg i Solrød Kommune.

Se Byrådets målsætninger her i Solrød Kommunes Klimaplan 2050.

Se også retningslinje for placering af husstandsvindmøller (RL 4.6.13) under Byggeri & anlæg i landzone.

Byrådet har med Klimaplanen peget på en række indsatser med betydning for vedvarende energianlæg, som kan omsættes til følgende målsætninger:

  • Solrød Kommune vil være klimaneutral i 2050 og reducere drivhusgasudledningen med 80 % inden 2030.
  • Senest i 2030 skal Solrød Kommunes borgere og virksomheder principielt være 100 % selvforsynende med elektricitet fra vedvarende energikilder.
  • Solrød Kommune skal understøtte, at alle borgere og virksomheder senest i 2030 er skiftet til en varmeforsyning baseret på vedvarende energi.
  • Solrød Kommunes klimaindsatser skal medføre merværdier, der bidrager til at opfylde kommunens pejlemærker og vision for den fremtidige udvikling.
  • Solrød Kommune vil arbejde for etablering af vedvarende energi til en lokal grøn el- og varmeforsyning ud fra konkrete forslag til lokale projekter.

Målene er hentet dels fra Solrød Kommunes Klimaplan 2050 (de første fire mål) og dels fra Planstrategi 2023 og Den Grønne Dagsorden (det sidste mål), som refererer til indsatserne i klimaplanen. Det er Byrådets ambition for vedvarende energianlæg at leve op til Klimaplanens målsætninger inden for Solrød Kommune.

Af planstrategiens tema om ”Natur og klimaansvar i højsædet” fremgår, at arealudpegninger til vedvarende energianlæg kan komme i spil i kommuneplanen, hvis der kommer konkrete forslag til projekter. Det er med retningslinjerne i denne kommuneplan hensigten, at tilrettelægge den proces, der i så fald skal igangsættes og gennemføres i forbindelse med vurderingen af det konkrete projekt.

Ændringer i forhold til kommuneplanforslaget, som var i høring

I oplægget til denne kommuneplan (kommuneplanforslaget) var der indarbejdet et oplæg til retningslinjer for placering af større vedvarende energianlæg i kommunen. Et flertal i Byrådet besluttede i forbindelse med kommuneplanens vedtagelse, at videreføre retningslinjerne fra Kommuneplan 2021 i stedet. Dvs. videreførelse af et forbud mod placering af større vedvarende energianlæg (fx større vindmøller og/eller større solcelleanlæg).

I Solrød Kommune er der i dag (pr. december 2024) følgende vedvarende energianlæg:

  • Biogasanlæg inkl. opgraderingsanlæg
  • Vindmøller
  • Anlæg til fjernvarmeproduktion, herunder
  • Biogasmotorer
  • Solvarmeanlæg
  • Halmvarmeanlæg
  • Kollektive varmepumper og varmevekslere

Listen over samtlige vedvarende energianlæg kan ses i redegørelsen til RL 3.1.2 under retningslinjer for forebyggelse under tema om Klima & bæredygtighed.

Eksisterende energianlæg og udpegninger til nye anlæg fremgår af retningslinjekort for energiproduktions- og distributionsanlæg, også under tema om Klima & bæredygtighed.

Retningslinjer for vedvarende energianlæg (VE)

Retningslinjerne for vedvarende energi omhandler planlægning for store vindmøller og større solenergianlæg på terræn. Det vil sige anlæg, der er lokalplanpligtige.

Solcelleanlæg under 1 ha udløser i udgangspunktet ikke behov for lokalplan, men vil derimod kræve landzonetilladelse. Dog kan solcelleanlæg under 1 ha udløse lokalplan, hvis Solrød Kommune vurderer det vil påvirke det lokale miljø væsentligt. Solcelleanlæg over på 1 ha eller derover vil udløse behov for nyt plangrundlag (kommuneplantillæg og lokalplan).

Vindmøller kræver altid nyt plangrundlag (kommuneplantillæg og lokalplan), medmindre der er tale om mindre vindmøller (husstandsvindmøller).

Retningslinjer for mindre vindmøller (husstandsvindmøller) fremgår af RL 4.6.13 under retningslinjer for byggeri og anlæg i landzone.

Retningslinjer med tilhørende redegørelser er at finde herunder:

Der er ikke udpeget arealer til placering af større vedvarende energianlæg (VE) i Solrød Kommune.

Større vedvarende energianlæg dækker over større vindmøller og større solcelleanlæg.

Større solcelleanlæg er i udgangspunktet anlæg over 1 ha, og større vindmøller er vindmøller der er større end husstandsvindmøller (på max 25 m). Større vindmøller opdeles i to kategorier, hvor møller på 30-80 m betegnes små landmøller og møller på 80-150 m betegnes som store landmøller.

Vindmøller er også omtalt i de generelle rammer.

Byrådet har i forbindelse med revisionen af denne kommuneplan haft lejlighed til at drøfte retningslinjer for etablering af vedvarende energianlæg, og et oplæg til retningslinjer for VE-anlæg indgik som en del af kommuneplanforslaget som var i høring.

Se Forslag til Solrød Kommuneplan 2025 her som pdf (14 Mb).

Et flertal i Byrådet besluttede ved vedtagelsen af denne kommuneplan at videreføre retningslinjerne for vedvarende energianlæg fra den tidligere kommuneplan (fra 2021). Det betyder, at forbuddet mod placering af større vedvarende energianlæg videreføres i denne kommuneplan. Det vil sige, at det vil kræve et nyt plangrundlag, før der vil kunne etableres større vedvarende energianlæg i kommunen.

Regler for bl.a. afstand til nabobeboelse er desuden fastsat i henholdsvis Vindmøllebekendtgørelsen og Solcellebekendtgørelsen

Solrød Kommune har desuden i 2024 udarbejdet en ny landskabsanalyse, som forholder sig til, hvor og hvordan tekniske anlæg (som fx solcelleanlæg og vindmøller) kan indpasses i kommunens landskab.

Se Landskabsanalysen (landskabsatlas) fra 2024 her.

Se den fulde Landskabsanalyse 2024 her.

Se eventuelt Vejledning om lovlige hensyn ved planlægning for VE-anlæg her.

Eller se statens solcelleeksempelsamling her.

Se i øvrigt til Bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse af elektriske anlæg (Bek.nr. 1114 af den 18.08.2016), som regulerer elektriske anlæg og andre objekters nærhed til hinanden.

Solcelleanlæg på tage

Solrød Kommune er positive over for placering af solcelleanlæg på tage, hvorfor der i denne kommuneplan er indarbejdet en generel ramme om dette (grøn omstilling og vedvarende energianlæg).

Se de generelle rammer for lokalplanlægning.

Se mere om Lovgivning m.m. i forhold til kommuneplanen her.

Ved planlægning for mindre vedvarende energianlæg skal de gældende afstandskrav som minimum overholdes.

Vindmøller skal placeres i en afstand svarende til minimum vindmøllens fulde totalhøjde fra respektafstanden for højspændingsledninger og jordkabelanlæg (el).
Høje elektrisk ledende objekter bør ikke placeres nærmere jordkabler (el) end 50 meter fra respektafstanden.

Langs naturgasledninger skal vindmøller placeres i en afstand af mindst 2 gange møllens totalhøjde.

Langs overordnede veje og jernbaner skal vindmøller placeres minimum i en afstand af møllens totalhøjde og med et 10 meters tillæg ift. jernbaner.
Vejdirektoratet og Banedanmark kan stille yderligere krav om, at vindmøller placeres længere væk i en zone mellem 1-1,7 gange møllens totalhøjde.

De højdebegrænsende indflyvningsplaner omkring Roskilde Lufthavn skal respekteres. Endvidere skal Forsvarets Bygnings- og Etablissementstjeneste høres ved opstilling af vindmøller nærmere end 12 km fra Forsvarets flyvepladser.

I områder, hvor der er overordnede radiokædeforbindelser, eller hvor maritime radioanlæg er placeret, vil tilladelse til opstilling af vindmøller både uden for og inden for de udpegede vindmølleområder bero på en konkret vurdering af, om møllerne kan forstyrre forbindelsen. Oplysning om de overordnede radiokædeforbindelser kan fås ved henvendelse til Erhvervsstyrelsen.

Regler for bl.a. afstand til nabobeboelse er fastsat i henholdsvis Vindmøllebekendtgørelsen og Solcellebekendtgørelsen

Ved planlægning for et eventuelt fremtidigt mindre vedvarende energianlæg, skal det nye plangrundlag forholde sig til anbefalinger i de nyeste vejledninger på området. Se fx Plan- og Landdistriktsstyrelsens Vejledning om planlægning for lokalplanpligtige solcelleanlæg i det åbne land, fra december 2024.

Generelle afstandskrav, højdebegrænsninger til vindmøller m.m. reguleres af Vejledning om planlægning for og tilladelse til opstilling af vindmøller fra 2022.

Retningslinjer for husstandsvindmøller (enkeltstående vindmøller på max. 25 meter) er beskrevet i retningslinjer for byggeri og anlæg i landzone

Mindre vedvarende energianlæg, fx større vindmøller, skal overholde de til enhver tid gældende støjgrænser.

Miljøministeriets bekendtgørelse om støj fra vindmøller fastsætter forskellige grænseværdier for den samlede støjbelastning som vindmøller skal overholde, Støjgrænserne gælder for alle vindmøller og varierer efter de forskellige arealanvendelser.

Se eventuelt mere om vindmøller og støj her på Miljø- og Ligestillingsministeriets hjemmeside. 

Se mere om Lovgivning m.m. i forhold til kommuneplanen her.